Luc Enting – Lezing over de film Wild

Luc Enting (1957) brak in 1996 door als natuurfilmer met de succesvolle film “Het Edelhert”. Deze film was een weerspiegeling van jarenlange research naar de juiste apparatuur, opnametechnieken en een grote dosis liefde en passie voor natuur. Luc heeft drie televisieseizoenen de succesvolle televisieserie ‘Puur Natuur’ geproduceerd, in samenwerking met de Vereniging Natuurmonumenten en de TROS. Luc werkt binnen zijn bedrijf Luc Enting Films met mensen met dezelfde bezieling aan filmproducties van hoge kwaliteit en plaatst in samenwerking met technische specialisten webcams in de natuur. De kroon op Luc z’n werk is de succesvolle bioscoopfilm “WILD”. Samen met een groot team heeft Luc hier dre jaar aan gewerkt. In deze keynote gaat Luc in op de totstandkoming van Wild. . Foto Luc Enting gemaakt door Hans Menop.

Aanvang 12.00 uur


Moniek van der Kaaden – Workshop Stop-motion

De kring is rond! Opleidingen audiovisueel, textiel en handvaardigheid, met jarenlange ervaring in de filmwereld: Moniek van der Kaaden heeft genoeg bagage om al 10 jaar fantastische stop motion animatie projecten te initiëren, workshops, bedrijfsuitjes en teamtrainingen te geven. Op het Achterhoek Film Event maak je zelf in no time een animatiefilm. Er staan vijf animatie opstellingen waar je samen je verhaal tot leven laat komen. Teken zelf je hoofdpersoon (mens/dier) en maak gebruik van de animatiematerialen die voor je klaar liggen. Bedenk wel eerst een goed verhaal, stel de achtergrond samen en maak dan schuivenderwijs, beeld voor beeld, jouw film. Nog geen idee? Kijk op vimeo.com/channels/teamtraining of www.animatietafel.nl voor de verschillende mogelijkheden. Kom naar de workshop en ga samen aan de slag! De films worden op vimeo gepubliceerd. Max. 20 deelnemers

Aanvang 13.00 uur

Erik ten Brinke – Lezing Filmmontage

Bij montage wordt er vaak gedacht aan simpel knip en plakwerk, maar filmmontage bestaat uit veel meer dan dat. Twee verschillende chefs kunnen met exact dezelfde ingrediënten een totaal verschillend gerecht klaarmaken. Hetzelfde geld voor een editor. De invloed die montage daarom heeft op de vormgeving van het verhaal en de ervaring van de uiteindelijke film is enorm. In deze lezing krijg je een kijkje in de keuken van een editor en worden er d.m.v. voorbeelden uit eigen werk getoond voor welke keuzes een editor komt te staan en hoe van alle losse elementen een filmisch geheel wordt gemaakt. Erik (1990, Silvolde) studeerde in 2015 af aan de Nederlandse Filmacademie en heeft onder meer de montage verricht voor “Jungle” (Gouden Kalf winnaar / Nederlandse Emmy inzending / Nominatie Beste TV Film Europa), “My Silicone Love” (Student Oscar nominatie), “Nothing to Declare” (Nederlandse Oscar inzending), “Meet Jimmy” (wordt verder ontwikkeld tot feature in Hollywood).

Aanvang 13.30 uur

Egon Vieberink – Demonstratie Grimeren

Egon Vieberink is grimeur en heeft zijn eigen bedrijf De Grimeur. Sinds 1994 is hij dagelijks bezig met grime en werkt hij voor film, theater, TV en reclamebureaus. Naast grimeren doet hij aan belly- en bodypaint en facepainting. Ook maakt hij lichaamsdelen van silicone of latex voor TV- en filmproducties. De grootste filmproductie waar Egon voor gewerkt heeft, is de oorlogsfilm “In het vuur van de storm”, een tiendelige filmserie. In de demonstratie laat Egon binnen het thema The Walking Dead zien hoe snel je iemand met goedkope middelen kunt ombouwen naar een zombie.

Aanvang 13.30 uur

 

Tjeerd Nijhof – Lezing Filmmuziek (over Revolutionary Road)

Tjeerd Nijhof

Wat is filmmuziek? Hoe is het ontstaan? Wie zijn tegenwoordig de meest invloedrijke filmcomponisten? Welke soorten filmmuziek zijn er? Hoe zetten we filmmuziek in? Hoe manipuleren we de luisteraar? Dat zijn zomaar een aantal vragen die in deze lezing worden besproken. Tjeerd Nijhof is 23 jaar en werkt als toegepast componist. Een van de bekendste producties waar hij het afgelopen jaar aan mee heeft gewerkt is De Bankier Van Het Verzet. Tijdens de lezing wordt het interessante gebied van de filmmuziek op een begrijpelijke manier bestudeerd. Hierbij bekijken we de tendens van vandaag de dag. Ook thema’s als filmmuziek in Nederland versus Hollywood komen aan bod. Tot slot bereid je je voor op het kijken van de film Revolutionary Road met de focus op het gebruik van de muziek.

 

Aanvang 13.30 uur

 

Udo Prinsen – Lezing Animatie

UUdo Prinsen (1974, Doetinchem) studeerde cum laude af van de opleiding animatie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tijdens zijn stage in Vancouver, Canada, werkte hij onder de hoede van Marv Newland in Rocketship Animation Studio aan zijn eigen tekenfilm. Daarna begon hij in dienstverband als animatievormgever van idents en leaders voor televisie. In 2000 verhuisde Prinsen naar Engeland voor The Bristol Animation Course. Hij bleef een jaar in England en werkte o.a. voor Phew TV!/BBC Education. Bij terugkomst in Nederland startte Prinsen als onafhankelijk regisseur zijn eigen label Carambolas Films. Sindsdien regisseert hij animatie, kunst en film in opdracht en eigen beheer. In de lezing zal Udo ingaan op het werken als animatievormgever voor feature films en documentaires. Hij laat voorbeelden zien van en ingaan op het werken aan o.a. de speelfilms van Dummie de mummie en VPRO serie Nog een week.

Aanvang 14.00 uur


Jorn Snelting – Lezing scenario & regie

Jorn heeft in Brussel de opleiding gevolgd tot filmregisseur en is sindsdien actief als filmmaker & docent. Zo geeft hij lessen op middelbare scholen en ook bij jeugdtheaterschool ‘Gekkoo’. Begin 2014 zette hij samen met Robin van Reenen het productiehuis ‘Bear on the Beach productions’ op en zij hebben sindsdien al enkele producties op hun naam staan, waaronder de zesdelige komedieserie ‘Bob & Edgar’.
In deze lezing vertelt Jorn over het filmverhaal. Hoe bouw je een goed filmverhaal op en waarom doen de beste filmmakers het net een beetje anders? Ook zoomt hij in op filmregie. Hij laat zien hoe bekende regisseurs te werk gaan bij het verfilmen van hun verhaal en vertelt over zijn eigen ervaringen bij het regisseren.

Aanvang 15.30 uur

Mathijs Lansink – Workshop Vloggen

Ben je nieuwsgierig naar hoe een goede vlog in elkaar zit? Of wil je zelf graag gaan vloggen? Wat het ook is: tijdens deze workshop zie je de ‘geheimen’ van vloggen en video’s. Mathijs Lansink is cameraman en producent van video’s en tv-programma’s en zal tijdens de workshop uitleggen hoe je zelf een goede video kan maken.

 

 

Aanvang 15.30 uur

 

Robin van Reenen – Workshop Proeven aan stagefighting

Op het Achterhoek Film Event ‘Behind the Scenes’ heb je de kans om geïntroduceerd te worden met ‘Stagefighting’. Jullie gaan anderhalf uur actief en op een speelse manier aan de gang om aan de basis van toneelvechten te proeven. Het publiek krijgt de kans om mee te kijken en krijgt aan het eind van het programma een actieve rol in het geheel. Deze korte workshop is onder begeleiding van Robin van Reenen die al jaren actief is in de theater-filmwereld. Dus ben jij altijd al benieuwd naar het repetitieproces achter de schermen van de vechtfilmwereld en wil jij daar kennis mee maken? Kom dan de 14e van oktober naar de workshop ‘Proeven aan stagefighting’ en wellicht is dit jouw start van toneel-filmvechten.

Aanvang 15.30 uur

Steven Dorrestijn – Lezing Wetenschap (over Ex Machina)

Steven Dorrestijn (1977) is Lector Ethiek & Technologie op de Hogeschool Saxion in Enschede en Deventer. Dorrestijn groeide op onder de rook van de DRU. Hij vertrok naar Enschede om Werktuigbouwkunde te studeren. Geboeid door hoe techniek de samenleving verandert, koos hij uiteindelijk voor de studierichting Wijsbegeerte van Wetenschap, Technologie en Samenleving. Tijdens een jaar studie in Parijs verdiepte hij zich verder in filosofie. Hij keerde terug in Twente voor promotieonderzoek en werd onderzoeker op Saxion. De film Ex Machina gaat over robots die nauwelijks van mensen te onderscheiden zijn. Dat roept veel vragen op: kunnen en mogen robots naast ons werk ook onze activiteiten op het gebied van creativiteit, vriendschap en liefde overnemen? Deze vragen over zijn precies het onderzoeksthema van Dorrestijn. In de lezing vertelt hij over wat techniek voor ons betekent: in het verleden de ijzerindustrie en in de toekomst robots en artificiële intelligentie.

Aanvang 15.30 uur

 

Filmquiz – Bob Lubbers en Jaap van der Heiden

Bob Lubbers en Jaap van der Heiden zijn beiden werkzaam als docent op het Almende College. Jaarlijks organiseren zij voor hun collega’s een drukbezochte pubquiz. Naar aanleiding daarvan hebben Jaap en Bob een filmquiz op touw gezet. Omdat ze beiden een frequent bezoeker van bioscopen en filmhuizen zijn, zijn ze deze uitdaging met plezier aangegaan. Durf jij het op te nemen tegen andere filmfanaten in deze spannende filmquiz?

Aanvang 18.00 uur